(Foto: Ziua de Cluj)
ZIUA de Cluj a chestionat o serie de oameni de afaceri clujeni si din afara judetului, referitor la plusurile si minusurile contabilizate de fosta (Funar) si actuala administratie (Boc) fata de evolutia mediului local de afaceri.
Referitor la schimbarile aduse de actuala administratie in ceea ce priveste mediul economic, cuvantul de ordine e “deschidere”.
Nu mai putin adevarat e ca, la categoria “minusuri”, oamenii de afaceri acuza lipsa unui dialog intre administratie si reprezentantii mediului economic, deficientele in ceea ce priveste gestionarea aspectelor ce tin de urbanism, ori plasarea in umbra a problemelor economice prin concentrarea pe lupta politica.
Fosta administratie, din perioada dinainte de 2004, este acuzata de lipsa de deschidere fata de investitorii din afara Clujului. Pe de alta parte, la capitolul “plusuri” sta o mai mare atentie acordata problemelor locale, in detrimentul celor nationale.
Arpad Paszkany: “Clujul era un oras intarziat”
“Ar fi greu de facut o paralela intre cele doua perioade. Clujul era un oras intarziat, un oras ce isi crease imaginea ca investitorii nu sunt bineveniti. Acum s-a ajuns la o situatie de normalitate, de economie de piata”, considera Arpad Paszkany.
El vede “un mare minus” pentru mediul economic in cei 12 ani de administratie Funar, iar faptul ca investitorii de afara nu reuseau sa patrunda s-a reflectat si asupra afacerilor locale.
“Si cei cu afaceri in derulare aveau uneori de suferit, vorbim de economia pe orizontala; si investitorii locali aveau nevoie de autorizatii de functionare, iar cand autorizatiile devin unealta de santaj, lucrurile nu au cum sa mearga bine. Actuala administratie se caracterizeaza prin normalitate”, crede