BOLINTINEANU Dimitrie Bolintineanu ne-a lasat cinci carti cu note de calatorie. A vazut Bulgaria, Macedonia, Grecia, Turcia, Siria, Egiptul si Ierusalimul, dar a calatorit si in Europa de Vest: "Francia", Anglia, Austria, Spania.
Dupa multele scrieri de calatorie pe care ni le-a lasat, s-ar zice ca Dimitrie Bolintineanu traia o viata ideala pentru un scriitor: o renta de voiaj pare sa-i fi calauzit drumurile de placere. Participarea la Revolutia de 1848 i-a atras exilul. A fost nevoit sa plece in Transilvania, apoi la Constantinopol si la Paris. Si-a terminat astfel si studiile intrerupte. George Calinescu spune ca trebuie sa vedem in calatoriile lui Bolintineanu si un fel misiune de descoperire a lumii, pentru a o face apoi cunoscuta romanilor prin scrieri.
CU VAPORUL. Impreuna cu doi compatrioti, Dimitrie Bolintineanu se hotaraste sa viziteze Ierusalimul si toate Locurile Sfinte. De la Constantinopol pana in Golful Smirnei povesteste cum a avut parte de o furtuna infioratoare, ce a durat o noapte intreaga. Printre "amanuntele" care se rostogoleau din cauza balansului, autorul ni-l descrie pe un calator englez limbut, care isi vopsea favoritii pentru a placea femeilor.
ORIENTUL. A trecut prin Varna, Lesbos, Smirna, Constantinopol, Insula Chios, Insula Samos, prin Lidia, despre care vorbeste Herodot, prin Efes. Calatoria este pentru Bolintineanu un bun prilej de a cunoaste nu doar locuri, ci si oameni noi. Autorul este destul de inclinat spre cugetari despre viata si lume, este adevarat, uneori destul de naiv expuse. A observat cu mahnire ca nici primejdiile unei calatorii pe mare nu ii imblanzesc pe oameni. "Omul a gasit mijloc sa practice ierarhia chiar in mijlocul undelor. Pasagerii de la locul intai dispretuiesc pe cei de locul al doilea, si rareori vor vorbi cu ei aflandu-se pe pod. Cei de la al doilea isi razbuna catre cei de la al treilea etc