Democratii au contestat, luni, la Curtea Constitutionala, Legea referendumului in forma adoptata de Camera Deputatilor.
Liderul PD, Emil Boc anuntase vineri, la Sibiu, ca sesizarea a fost semnata de 50 de deputati si senatori PD, 15 membri PLD si cativa parlamentari independenti si ca va fi depusa luni la Curtea Constitutionala.
PD considera ca este neconstitutional ca presedintele sa fie demis din functie de jumatate plus unu din romanii care participa la referendum. De asemenea democratii cer, in cazul in care noua varianta a legii este considerata constitutionala, amanarea aplicarii ei pana dupa urmatoarele alegeri prezidentiale.
"Constitutia este foarte clara in ceea ce priveste demiterea presedintelui si trebuie sa se aplice principiul majoritatii in problema revocarii presedintelui.
Acesta este argumentul de baza pentru neconstitutionalitatea acelei modificari, dincolo de caracterul imoral al schimbarii regulilor jocului in timpul jocului, fapt sanctionat si de Constitutie, care spune foarte clar in articolul 15 alineatul 2, ca legea dispune numai pentru viitor", a explicat Emil Boc.
Conform democratilor, al doilea argument de neconstitutionalitate il constituie limitarea dreptului poporului de a se exprima prin referendum cu sase luni inainte de alegerile parlamentare europene.
Deputatii au modificat, in urma cu cateva zile, Legea referndumului, astfel incat, in cazul in care presedintele este desemnat de popor in al doilea tur de scrutin, numarul de voturi necesare pentru demiterea sa prin referendum sa fie jumatate plus unu din prezenta la vot.
Democratii au contestat, luni, la Curtea Constitutionala, Legea referendumului in forma adoptata de Camera Deputatilor.
Liderul PD, Emil Boc anuntase vineri, la Sibiu, ca sesizarea a fost semnata de 50 de deputati si senatori PD, 15