Interzisa de mai bine de un an in UE, utilizarea E-urilor antibiotice pentru nutreturile destinate animalelor este permisa in Romania.
Autoritatile sanitar-veterinare romane permit inca utilizarea unor aditivi interzisi in Uniunea Europeana de mai bine de un an - 1 ianuarie 2006 - pentru furajele destinate animalelor.
Desi ar fi trebuit sa anuleze cel tarziu pana la sfarsitul anului trecut toate autorizatiile emise de Romania pentru comercializarea acestor aditivi, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) promit ca abia de saptamana viitoare vor incepe un inventar al respectivelor substante.
Ca si cum faptul ca nu sunt interzisi nu ar fi fost de-ajuns, aditivii furajeri nu sunt monitorizati prin examene de laborator, putand fi utilizati fara nicio noima in crescatoriile si fermele de animale din Romania.
Drept urmare, cetatenii romani, desi intrati in Europa de mai bine de o luna, nu pot beneficia de aceeasi protectie precum cei europeni, deoarece regulamentul Comisiei Europene pentru acest domeniu este ignorat. Rezultatul: E-urile din furaje - in principal antibiotice folosite ca promotori de crestere - ajung direct in farfuria romanului si provoaca rezistenta la tratamentele medicale.
Trebuie precizat ca antibioticele pot fi, in anumite doze, promotori de crestere pentru porci, pui de carne, puicute ouatoare, iepuri, vaci de lapte sau taurasi de carne.
Europenii, atenti cu hrana animalelor
De ani buni, autoritatile sanitar-veterinare ne povestesc cum e cu „siguranta alimentara”, care ar trebui sa inceapa in ferma si sa se termine la furculita consumatorului. Desi la teorie se dovedesc foarte „tari”, aceleasi autoritati nu par sa se sinchiseasca atunci cand trebuie sa transpuna in practica principiul „farm to fork”.
In