Dobanda de politica monetara, redusa la 8%
Banca Nationala a taiat 0,75% din dobanda-cheie
Efecte imediate - deprecierea leului si scaderea dobanzilor
Se pare ca BNR a renuntat la prudenta care o caracterizeaza de o lunga perioada, luand vineri decizia de a reduce dobanda de politica monetara de la 8,75% la 8%. Interesant este insa faptul ca dobanda de referinta a fost mentinuta la 8,75%, una dintre cele mai ridicate valori din zona emergenta.
Decizia BNR vine pe fondul scaderii inflatiei si a aprecierii mari a leului, care a fost anul trecut una dintre monedele cele mai profitabile pentru fondurile speculative.
Efectele imediate asupra pietelor vor fi acelea de depreciere a leului si de scadere a dobanzilor, dupa ce unele banci comerciale au urcat, in ultima perioada, in dorinta de a-si consolida pozitia din piata, nivelul randamentelor la depozitele atrase. Insa scaderea dobanzilor la credite sau depozite nu va fi una foarte mare, avand in vedere ca in piata monetara se lucreaza de mai multe luni cu dobanzi pentru scadenta la un an cuprinse intre 5,50 si 7,25%.
Semnale privind decizia de reducere a dobanzii au aparut de mai multa vreme, avand in vedere ca BNR a sterilizat luna trecuta excedentul de lei din piata cu o dobanda medie de 6,04%/an in cazul certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni.
Inainte de intalnirea CA al BNR, Daniel Buzatu, dealer-sef la Banca Romaneasca, declara ca “scaderea dobanzii de politica monetara o va apropia de cea la titlurile de stat, piata acceptand, deja, o dobanda in jurul valorilor de 6 - 6,5%/an, pentru bonurile cu scadenta la 6 luni sau 3 ani, care sunt destul de apropiate de cele aplicate bonurilor de tezaur americane. Aceasta masura va determina o mentinere a cursului in culoarul 3,38 - 3,42 lei care s-a conturat de la inceputul anului”.
Ce va urma dupa aceasta deci