CRONICARIIExil si suferinta, onoruri si bucurii: Ureche, Costin si Neculce, cei trei mari cronicari moldoveni le-au cunoscut pe toate. CRONICARII Arhiva prof. Ionel Zanescu Harta Tarii Romanesti la 1700, tiparita la Padova, Italia
Exil si suferinta, onoruri si bucurii: Ureche, Costin si Neculce, cei trei mari cronicari moldoveni le-au cunoscut pe toate.
Despre Grigore Ureche stim prea putine date biografice, anul nasterii fiind, probabil, 1590. "Grigore Ureche este primul carturar de seama al umanismului roman, cel care a pus bazele istoriografiei nationale. Studiile si le-a facut la Liov, in Polonia, unde a avut prilejul sa studieze cultura si istoria europeana. Grigore Ureche, ca si alti numerosi cronicari si calatori straini dinainte, observa latinitatea limbii pe baza confruntarii ei cu latina. Lucrarea sa de capatai este «Letopisetul Tarii Moldovei», cea mai veche scriere in limba romana, ce cuprinde evenimentele dintre anii 1359 si 1594", afirma profesorul Ionel Zanescu. Dupa o cariera stralucita, in care a participat la viata politica a Moldovei ca logofat si spatar, Ureche a incetat din viata in anul 1647.
"Neculce traieste vremurile marilor evenimente din Europa si ale marilor imparati si regi. Epoca stralucita a lui Ludovic al XIV-lea din Franta, a indraznetului rege Carol al XII-lea al Suediei, a lui Mahomed al IV-lea din Turcia, a reformatorului Rusiei, Petru cel Mare - este o epoca de mari prefaceri, ce vestesc vremuri mai noi"
Sextil Puscariu
"Istoria literaturii romane, Epoca veche"
DIPLOMATUL. Despre Miron Costin avem insa mai multe informatii. Nascut in 1633, si-a inceput in 1647 studiile la colegiul iezuit din Bar, in Polonia. Aici, pe langa poloneza, a invatat rusa, latina si greaca. Peste doar patru ani a fost inrolat in armata polona, in lupta impotriva cazacilor aliati cu tatarii. Dupa 1653, Costi