"CA al BNR a decis ajustarea conditiilor monetare de ansamblu in concordanta cu noul context prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%, exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii",
a anuntat BNR. BNR a uimit piata financiara reducand masiv dobanda, de la 8,75% la 8%.
Banca Nationala a reusit sa surprinda majoritatea analistilor cu decizia de reducere a dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%, desi devenise evident ca dorinta BNR de a intari rolul de semnal al dobanzii intra in contradictie cu situatia de pe piata, unde dobanzile interbancare se situau deja mult mai jos.
"Reducerea anuntata nu face decat sa arate o miscare de aliniere la piata si la inflatie, pentru ca era clar ca dobanda reala de politica monetara devenise foarte ridicata. Vom putea analiza mai bine decizia BNR in corelatie cu volumul sterilizarilor la viitoarele licitatii. Daca va continua sterilizarea partiala in ciuda scaderii dobanzii, noua dobanda nu va avea importanta pentru piata", comenteaza Mihai Bogza, presedintele Bancpost si fost viceguvernator al BNR.
Din acest punct de vedere, Consiliul de Administratie (CA) al BNR a hotarat vineri exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata "a unui control al lichiditatii adecvat" conditiilor de pe pietele financiare.
Bogza considera ca este "mai corect" ca BNR sa reduca dobanda si sa sterilizeze integral excesul de lichiditate pentru a da realmente un semnal pe piata, decat sa mentina o dobanda cu slaba relevanta atat timp cat sterilizarea ar ramane partiala.
Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, se asteapta ca BNR sa reia sterilizarea completa a excesului de lichiditati din piata monetara.