Turisti straini(Foto: Replica de Constanta)
La 17 ani de la schimbarea regimului politic, romanii inca se mai chinuie sa scape de imaginea prafuita creata de comunism si sa demonstreze ca sunt capabili sa faca parte din „marea familie europeana”.
Printre turistii straini care au ales sa-si petreaca vacantele in tara noastra, parerile sunt impartite: unii au parasit Romania impresionati de frumusetea peisajelor si a traditiilor, altii ingroziti de stilul de viata inapoiat, de sarlatanii pe care i-au intalnit la tot pasul, cat si de traficul infernal.
Pentru a-i pune in garda pe cei care intentioneaza sa viziteze tara noastra, „patitii” si-au postat avertismentele pe site-urile si forumurile agentiilor turistice de peste hotare. Ajunsi in Romania pentru prima data sau dupa o absenta indelungata, primul lucru pe care il remarca strainii este aspectul dezolant al capitalei.
Acesta este probabil si motivul pentru care Bucurestiul este unul dintre cele mai criticate orase. „Capitala Romaniei, nebuna si frumoasa, asista distanta la schimbarile din lume. Bucurestiul a ramas o epava, plin de ruinele unuia dintre cele mai ciudate regimuri politice.
Cladirile de beton, innegrite, care alta data au fost resedinte impunatoare strajuiesc inghesuite bulevardele”, povesteste un turist englez, Guy Rundle, ale carui comentarii pot fi citite pe site-ul lonelyplanet.com Cersetorii, omniprezenti in fiecare colt al tarii, nu au putut trece neobservati.
„Pentru a ajunge la cluburi, trebuie sa cobori pe stradute inguste, pazite de caini vagabonzi si cersetori, inofensivi de altfel, dar nu ar strica sa ai la tine o punga plina cu bani sau bomboane”, a mai spus acelasi turist. De altfel, datorita aspectului dezolant si al saraciei intalnite, turistii au comparat tara noastra