Vesti bune pentru investitorii europeni in proprietati imobiliare, dar proaste pentru milioanele de cetateni aflati in cautarea unei case. Cu mici exceptii, 2006 a fost in Europa un an al cresterii accelerate a preturilor locuintelor.
Royal Institution of Chartered Surveyors a monitorizat evolutia preturilor proprietatilor imobiliare din 26 de tari europene si a ajuns la concluzia ca Polonia este cap de lista. In 2006, preturile caselor au crescut in aceasta tara cu 33%, continuand trendul anului anterior, cand cresterea a fost de 28%.
Danezii si bulgarii s-au confruntat cu acelasi fenomen al scumpirii accelerate, ratele cresterii preturilor locunitelor fiind de 22%, respectiv 20%.
Cei mai putin expusi stresului exploziei preturilor proprietatilor imobiliare au fost portughezii si nemtii. Cei dintai au asistat la o scadere cu 1% a preturilor, in timp ce in Germania piata imobiliara a stagnat, cu zero crestere de preturi.
Cu toate acestea, expertii pietei imobiliare europene estimeaza ca potentialul de crestere al preturilor pe piata imobiliara germana este imens si ca peste cativa ani acesta se va materializa printr-o adevarata revolutie a acestor preturi.
Marea Britanie si Spania au inregistrat cresteri de 9%-10%. In Franta, rata cresterii a fost de 7,3%, iar sfarsitul anului a fost marcat de stagnarea preturilor. Italienii au asistat la o crestere cu 4% a preturilor locuintelor in 2006, pentru anul in curs estimandu-se o incetinire a scumpirii acestora.
In sfarsit, croatii aproape ca nu au simtit miscarea preturilor, cresterea acestora fiind de 0,1% si provenind din vanzarea de proprietati imobiliare in statiunile turistice.
Autorii studiului arata ca apetitul investitorilor pentru proprietati imobiliare in Europa nu pare sa fi fost descurajat de evolutia ascendenta a preturilor si pr