Partea de nord a judetului Constanta se zbate intr-o saracie lucie. Pamantul nu este deloc ingaduitor cu oamenii locului, iar recoltele abia daca le ajung pentru a iesi din iarna. Sistemele de irigatii, puse la punct pe vremea lui Ceausescu, acum nu mai exista. Agricultura este la pamant, iar integrarea i-a prins pe majoritatea taranilor cu buzunarele goale.
Una dintre cele mai performante intreprinderi agricole din Dobrogea, Docefran, cunoscuta ca “ferma lui Trita Fanita”, a incaput pe mainile creditorilor si a lasat pe drumuri 200 de suflete din satul Dorobantu. Localnicii stiu ca Docefran nu este singurul caz de faliment din judet, dar le este ciuda ca si-au pierdut locurile de munca pentru ca i-au acordat increderea unui politician roman, culmea, si specialist agronom.
Din salvator, gropar
Desi prin centrul satului trece drumul european E60, foarte putini locuitori din Dorobantu au reusit sa se capatuiasca. Crescatori de animale si zilieri, toti au avut de suferit in urma inchiderii fostului IAS. Sediul Docefran este chiar la marginea soselei. O cladire odinioara ingrijita a ajuns acum o ruina.
In incercarea de a scapa de datorii, actionarii Docefran au “spalat” societatea, care a devenit Ferma Dorobantu si, ulterior, Ferma Mixta Dorobantu. Trita Fanita nu a mai pus de vreo patru ani piciorul in sat. De fapt, niciodata nu a stat de vorba cu oamenii, bineinteles, cu exceptia momentului privatizarii. Fostii salariati privesc falimentul IAS ca pe un blestem. Pana la venirea lui Trita, lucrurile mergeau ca pe roate. Privatizat prin PAS, Docefran era considerata cea mai moderna intreprindere, prima din judet care a achizitionat o linie completa de utilaje din Vest. Suprafetele de teren cultivate depaseau 2.000 de hectare, iar veniturile erau dublate de fermele de animale. Pesedistul le-a propus oamenilor sa intre si el in afacere, pen