Cartofi umpluti.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi mari, 15 g unt, 4 felii costita afumata taiate marunt, 4 linguri smantana, sare, piper negru macinat, 4 linguri cascaval ras, 2 linguri parmezan ras.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 190gr..
Se spala bine cartofii cu o perie aspra, se zvanta si se inteapa cu o furculita de jur imprejur. Se coc 1-1 1/4 ore in cuptorul incins, pana ce sunt moi la apasat. (Incercati-i cu un servet de bucatarie, ca sa nu va ardeti!)
Intre timp, topiti untul intr-o tigaie si prajiti in el, circa 3-5 minute, bucatelele de costita afumata.
Incingeti la temperatura maxima grill-ul.
Luati fiecare cartof si taiati cate o felie subtire pe latul lor. Scobiti miezul cu o lingura, lasand o margine groasa de circa 5 mm si avand grija sa nu deteriorati coaja. Zdrobiti miezul de cartof, adaugati bucatelele de costita si smantana si gustati de sare si piper. Amestecati bine si introduceti, din nou, umplutura in cartofi.
Presarati peste fiecare cartof cascaval si parmezan ras, dati-i la cuptor, sub grill, si lasati-i sa se rumeneasca impreuna cu cascavalul topit.
Telina gratinata
Ingrediente: 1 radacina de telina, sare. Pentru sos: 40 g unt, 1 lingurita mustar cu hrean, 3 linguri faina, 425 ml lapte, sare, piper negru macinat, 6 linguri cascaval ras. Pentru crusta: 2 linguri pesmet, 2 linguri parmezan ras, eventual 1 lingura patrunjel verde tocat pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se spala telina, se curata de coaja si se taie mai intai felii groase de 1/2 cm si pe urma stifturi lungi de 5 cm. Se fierbe 5 minute in apa cu sare, se lasa sa se scurga si se tine la cald.
Se incinge grill-ul cuptorului la temperatura maxima.
Intre timp, se prepara sosul: se topeste untul intr-un tuci, se adauga mustarul si faina si se lasa sa se rumeneasca, am