Un ordin de anul trecut al ministrului Sanatatii da batai de cap sefilor de spitale din Timis. Ordonanta obliga unitatile medicale sa se doteze cu grupuri electrogene, surse proprii si rezervoare de apa potabila, precum si instalatii de epurare a apelor uzate, dar, cu toate acestea, nu specifica si sursele de finantare.
Mai mult, aproape nici un spital din judet nu indeplineste aceste norme, ceea ce le face sa fie vulnerabile in cazul unor calamitati.
Ordinul 914/2006 privind normele de autorizare a spitalelor mentioneaza ca unitatile medicale cu paturi sunt obligate sa detina, fara exceptie, “grupuri electrogene proprii pentru a asigura continuarea activitatii in cazul intreruperii distributiei energiei electrice”.
Institutiile cu peste 400 de paturi trebuie sa aiba obligatoriu sursa proprie de apa (puturi) si o rezerva de apa care sa ajunga pe trei-patru zile. Prezenta rezervelor de apa pentru incendii si instalatii de separare si tratarea diferentiata a apelor uzate sunt alte obligatii specificate in acelasi ordin al ministerului de resort.
Conform statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), extrem de putine spitale indeplinesc aceste conditii, iar daca ordinul ar fi aplicat ad-literam, doar 1 la suta din spitale ar fi autorizate sa functioneze. La Spitalul pentru Copii “Louis Turcanu”, de exemplu, exista generator de curent, dar nu exista sursa proprie de apa, nici rezervoare de acumulare.
De asemenea, Clinica de Obstetrica Ginecologie “D.R. Popescu” este dotata cu grup electrogen, are si rezervoare de apa, dar nu are sursa proprie de apa. Spitalul Judetean, fiind cel mai important din vestul tarii, are de toate, mai putin instalatie de tratare a apelor uzate. “Noi avem un decantor care nu s-a mai reparat de cand s-a construit spitalul. @N_P