Ministrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles pentru doua zile, s-au declarat in favoarea reluarii negocierilor dintre UE si Serbia, de indata ce noul guvern de la Belgrad “se va angaja clar si va adopta actiuni concrete" pentru a coopera pe deplin cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), relateaza France Presse.
Oficialii europeni au convenit astfel sa isi asume conditia enuntata la mijlocul lunii ianuarie de comisarul pentru extindere, Olli Rehn. Decizia reprezinta o atenuare a pozitiei anterioare, care solicita Belgradului o cooperare deplina cu TPI in vederea arestarii fostului comandant militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladic, inculpat pentru genocid.
Ministrii celor 27 de state membre UE au sosit la Bruxelles decisi sa transmita "un mesaj pozitiv" fortelor proeuropene de la Belgrad, care au castigat alegerile din 21 ianuarie, dar nu au reusit deocamdata formarea noului guvern.
"Vrem sa trimitem Serbiei un mesaj foarte pozitiv", a subliniat Alberto Navarro, secretarul de stat spaniol, pentru Afaceri Europene.
"De la alegeri, nu mai exista nici o indoiala cu privire la dorinta europeana a noului guvern sarb si dorim ca, de astazi, cele 27 de state sa trimita un mesaj clar Serbiei in sensul ca, de la constituirea guvernului democrat proeuropean, vom fi dispusi sa reluam negocierile privind un acord de stabilizare si asociere", a adaugat el.
Navarro a recunoscut ca alte tari, cum ar fi Belgia, Olanda, si Finlanda, nu doresc sa fie facuta nici o promisiune atata timp cat Belgradul nu isi va dovedi hotararea de a coopera cu tribunalul.
UE sustine planul ONU privind viitorul statut al Kosovo
Sefii diplomatiilor din cele 27 de tari incearca, de astfel, sa ajunga la un acord cu privire la statutul provinciei Kosovo.
@N_P