Motiunea simpla a conservatorilor impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei, a avut un vot pozitiv in Senat. Scorul: 81 de voturi in favoarea motiunii PC si doar 46 de voturi favorabile Monicai Macovei, care sufera o grea lovitura de imagine. Soarta ministrului Justitiei, Monica Macovei, atarna de un articol al Regulamentului Senatului, ce prevede ca motiunile adoptate de aceasta Camera devin "obligatorii" pentru Guvern. Motiunea a fost adoptata cu 81 de voturi pentru si 46 impotriva.
Pentru prima data o motiune a opozitiei prin care se solicita demisia unui ministru, a fost adoptata de o Camera, a Parlamentului. Monica Macovei a primit aseara un vot de blam din partea Senatului. Calculele facute inaintea dezbaterii din Senat aratau ca documentul avea sanse sa fie adoptat, intrucat sustinatorii lui (PC, PSD si PRM) detin majoritatea in aceasta Camera. Conform articolului 157 din Regulamentul Senatului, daca motiunea trece, demisia ministrului este obligatorie. Ipoteza a fost enuntata ieri de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a declarat ca Regulamentul Senatului are valoare de lege organica.
REPROSURI. Problema a fost ridicata si in sedinta de luni seara a liderilor Coalitiei de liberalul Teodor Melescanu, sustinut si de UDMR, desi premierul Tariceanu a anuntat ca nu va da curs demiterii. Presedintele PD, Emil Boc, s-a straduit sa demonteze argumentul, spunand ca in Constitutie nu se prevede obligativitatea motiunilor simple adoptate, deci Regulamentul este "anticonstitutional". Conform unor surse din Alianta, liberalii si udemeristii s-au aratat nemultumiti de activitatea Monicai Macovei, dar le-au promis democratilor sa voteze impotriva motiunii. In aceste conditii, democratii n-au reusit sa obtina de la partenerii de Coalitie declaratii ferme de sustinere la adresa lui Macovei, ci doar promisiunea unui vot favorabil acesteia in S