Cu 81 de voturi contra 46, motiunea anti-Monica Macovei a trecut in Senat. Aceasta inseamna ca 12 reprezentanti ai Coalitiei, senatori de la PNL, UDMR sau poate chiar PD, au votat secret, cu bile, in favoarea motiunii care cere destituirea ministrului Justitiei, motiune depusa de partidele de opozitie. In sala au fost prezenti 69 de senatori ai Opozitiei.
Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a declarat că nu va demisiona indiferent de rezultatul votului si ca isi va mentine aceeasi fermitate in modul de actiona.
Anterior votului, premierul Calin Popescu-Tariceanu declara ca Monica Macovei nu ar trebui sa-si dea demisia din Guvern in cazul adoptarii motiunii simple. “Nu exista o obligatie ca ministrul care este sanctionat cu o astfel de motiune sa demisioneze. Gestul opozitiei este un gest care se inscrie intr-o logica democratica si constitutionala, insa eu apreciez ca ministrul de justitie nu trebuie sa-si dea demisia, chiar daca va primi un vot de neincredere”, afirma Tariceanu.
Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor sau Senatul pot adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari.
Motiunea simpla intitulata “Minciuna - adevarul justitiei Macovei” a fost depusa de conservatori saptamana trecuta la Senat. Documentul, care o acuza pe Monica Macovei ca a blocat reforma in sistemul de justitie, a fost semnat de 64 de senatori PC, PSD si PRM.
Cu 81 de voturi contra 46, motiunea anti-Monica Macovei a trecut in Senat. Aceasta inseamna ca 12 reprezentanti ai Coalitiei, senatori de la PNL, UDMR sau poate chiar PD, au votat secret, cu bile, in favoarea motiunii care cere destituirea ministrului Justitiei, motiune depusa de partidele de opozitie. In sala au fost prezenti