Produsele alimentare s-ar putea scumpi in viitorul apropiat cu pana la 5 procente. Cel putin in cazul de fata vinovat de aceasta majorare se va face Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru simplul motiv ca nu vrea sa renunte la taxele impuse firmelor din industria alimentara, tarifari care, in opinia sectorului de profil, sunt neconstitutionale. "Taxele impuse de ANSVSA pot duce chiar la dizolvarea anumitor societati, asta pe langa faptul ca firmele vor fi nevoite sa mareasca pretul alimentelor.
Ordinul Autoritatii loveste atat in consumator cat si in patron, iar Marian Avram, presedintele institutiei, nu vrea cu niciun chip sa se intalneasca cu patronatele si sindicatele din industria alimentara pentru a discuta potentiale solutii", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor din Industria Alimentara.
ACR contesta ordinul
Astfel, firmele din industria carnii contesta ordinul ANSVSA, care impune firmelor tarife pentru controalele realizate de inspectori si sustin ca actul normativ ar putea avea drept consecinta scumpirea artificiala a alimentelor. Ordinul 11, publicat pe 7 februarie, se refera la controlul efectuat de inspectorii Autoritatii in unitatile din sectorul produselor alimentare de origine animala. Documentul stabileste ca abatoarele, unitatile de transare a carnii, firmele de procesare a carnii si laptelui, precum si cele care produc peste si produse din peste trebuie sa plateasca tarife cuprinse intre 0,005 euro si cinci euro pentru fiecare animal controlat, in baza unui contract. "ANSV-SA: probabil ultimele doua 2 initiale inseamna de fapt societate pe actiuni, caci este evidenta orientarea catre profit, sub deviza "bani din piatra seaca". Pentru ANSV-SA nu conteaza pretul alimentelor (scumpite artificial de milioanele de euro cerute de Ordinul 11) sau soarta industriei ali