foto: Curentul
Germania a decis sa impuna masuri tranzitorii romanilor pentru o perioada de cel putin doi ani. In acest timp, romanii pot munci in Germania pe baza acordurilor incheiate intre cele doua tari, astfel:
1. In baza intelegerii dintre Ministerul Muncii din Romania si Agentia Federala a Muncii din Germania, cu privire la medierea lucratorilor romani pentru prestarea unor activitati cu durata determinata. Intelegerea reglementeaza angajarea romanilor ca:
• lucratori sezonieri, pe o perioada de pana la 4 luni/an;
• ajutoare in parcuri de distractii, pe o perioada de pana la 9 luni/an;
• ajutoare casnice in gospodarii cu persoane ce necesita ingrijiri speciale, pentru contracte de maximum trei ani.
Persoanele interesate de unul dintre aceste posturi se vor adresa Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).
2. In baza Conventiei intre Guvernul Romaniei si cel al Germaniei, intreprinderile romanesti pot trimite personal pentru a activa in constructii, curatenie industriala si decoratiuni interioare. Conventia reglementeaza modul in care romanii pot fi detasati, in baza contractelor de lucrari incheiate intre angajatorii romani si partenerii germani.
Institutia romana ce pune in aplicare conventia este Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).
3. In baza Conventiei intre guvernele celor doua tari, privind ocuparea fortei de munca pentru imbunatatirea cunostintelor profesionale si de limba. Conventia reglementeaza admiterea personalului muncitor cu studii incheiate si cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Aceste activitati sunt permise pentru perioade de un an, cu posibilitatea prelungirii pana la 18 luni. Institutia care pune in aplicare acordul este OMFM.
Intrarea in Germania se face cu pasaport sau carte de identitate, fara obligativitatea vi