Avocatura de afaceri se va dezvolta mai ales pe seama proiectelor de finantare externa legate de infrastructura, de mediu, dar si a proiectelor energetice si imobiliare. Piata este insa foarte polarizata.
Harta avocaturii de afaceri seamana mult cu cea a dezvoltarii economice a tarii. "Mai mult de jumatate din cei 15.000 de avocati din Romania isi au cabinetele in Bucuresti", observa Doru Bostina, coordonatorul casei de avocatura Bostina & Asociatii. "Piata avocaturii este restransa si polarizata, concentrata in Capitala, cu cateva zvacniri in unele orase mari", a spus Doru Bostina.
VOLUMUL SI SURSA VENITURILOR. Toata piata autohtona este mult sub valoarea incasarilor unei singure firme mari de profil din lume. "Estimam ca piata a ajuns la 100-150 de milioane de euro pe fondul cresterii economice", spune Irina Melecciu, director de marketing si comunicare la societatea "Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen" (NNDKP), care a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 12,5 milioane de euro.
"Intr-adevar, analistii au propus cifre chiar pana la 150 de milioane de euro", este de acord Daniel Stefanica, coordonatorul casei de avocatura Stefanica, Dutu & Asociatii, care a avut venituri de 2 milioane de euro.
Si Doru Bostina spune ca piata face circa 100 de milioane de euro. In 2006, casa de avocatura Bostina & Asociatii a avut incasari de peste 10 milioane de euro. "Din totalul veniturilor pe piata, 75% merge in directia a 1% din avocati. 20% din venituri le obtin societatile cu cel mult patru avocati, in timp ce 95% din avocati realizeaza doar 5% din volumul pietei", este de parere Bostina.
Cu o asemenea fragmentare a pietei, devine si mai greu de aflat care sunt serviciile juridice cele mai cerute. Structura veniturilor de anul trecut ale casei de avocatura Bostina & Asociatii este mai curand expresia cautarii unui echilibru al portofo