Neputinta de a avea copii a determinat nenumarate familii brailene sa aleaga calea adoptiei. Mai tineri sau mai in virsta, sotii au realizat ca aceasta este singura solutie pentru a se implini pe plan familial. Potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in Braila exista nu mai putin de 30 de familii dornice sa adopte copii in 2007.
Procedura stabilirii eligibilitatii unui copil pentru adoptie este greoaie in sensul ca, in primul rind, trebuie identificate toate rudele pina la gradul al IV-lea care trebuie sa-si exprime acordul in legatura cu aceasta decizie. Reprezentantii DGASPC discuta cu rudele si, in masura in care nu se pot implica in cresterea si educarea copilului, abia atunci se declanseaza procedura adoptiei. "Pentru a putea adopta, o familie trebuie sa fie atestata, competenta eliberarii acestui act apartinind directorului general al DGASPC, care ia decizia la propunerea specialistilor de la biroul “Adoptii”, dupa evaluarea complexa a familiei din punct de vedere psihologic, social, al veniturilor, al starii de sanatate si al cazierului. Familia va urma si cursuri pentru a se familiariza cu procedura adoptiei. In evidenta noastra exista 30 de familii atestate sa adopte copii. Majoritatea solicita copii cu virsta cuprinsa intre 0 si 3 ani, in special fete", a precizat Simona Cimpoae, director executiv al DGASPC Braila.
Cautam o familie pentru un copil si nu un copil pentru o familie
Compatibilitatea teoretica a unei familii cu un copil se realizeaza pe baza dosarelor. Asadar, nu conteaza momentul inscrierii pe lista celor dornici sa adopte, ci cit de bine se pliaza cuplul pe nevoile copilului. "In primul rind, noi cautam o familie pentru un copil si nu un copil pentru o familie. Pornim de la interesul copilului. Asadar, initial, realizam o potr