Clamata de ani de zile, inclusiv din acest colt de pagina, descentralizarea deciziei in ceea ce priveste alocarea resurselor pare a deveni, timid, realitate. A fost nevoie de aderarea la Uniunea Europeana pentru ca principiul subsidiaritatii sa iasa din tratatele de politologie si sa intre pe agenda guvernamentala.
Infiintate de ani buni, tot la presiunea oficialilor de la Bruxelles, agentiile de dezvoltare n-au reprezentat pana acum decat niste birouri de informatii sau de consultanta, neavand atributii si prerogative serioase. Intamplator sau nu, agentia din Timisoara chiar a reusit sa capaciteze autoritatile din cele patru judete componente in a identifica oportunitati, a intocmi programe realiste, a gasi resursele umane necesare si a le ajuta sa le puna in practica.
In principiu, toate fondurile disponibile prin programele de preaderare au fost accesate, in conditiile in care Regiunea V Vest a beneficiat de cele mai mici sume nete din tara. Dupa 1 ianuarie, odata cu aparitia fondurilor pentru dezvoltarea regionala, Ministerul Integrarii Europene a fost, practic, obligat sa transfere atributiile de contractare si implementare catre cele opt agentii.
ADR V Vest s-a ales cu aproape 450 de milioane de euro pentru urmatorii sapte ani, situandu-se pe penultimul loc in ierarhia nationala, dar pe cel secund in ceea ce priveste alocatia pe cap de locuitor, cu 227 euro. Sigur, suma pare mica, dar putea fi si mai mica daca din regiune n-ar fi facut parte si Caras-Severinul si Hunedoara, pentru ca banii sunt impartiti in functie de gradul de dezvoltare al judetelor din regiune.
Nevoile si discrepantele in interiorul acesteia fiind mari, ramane de urmarit cum se vor intelege sefii consiliilor judetene asupra prioritatilor. Toti liderii administratiilor din Banat se lauda cu un portofoliu bogat de proiecte, unele cu studiile de fezabilitate intocmite si cu