Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in cazul consilierului Primariei Oradea, acuzat pentru mita, arata ca acesta s-a ocupat personal de intermedierea dintre femeia care i-a denuntat si lichidatorul judiciar care a pretins banii. De asemenea, ancheta a scos la iveala faptul ca Nicolae Gherman s-a ocupat de stabilirea sumei ce urma sa fie data ca si mita.
In 8 martie 2005, Oficiul Registrului si Comertului Bihor a constatat dizolvarea firmei SC “Horticola” SA Biharia. In acelasi an, in luna octombrie, lichidatorul judiciar Gabriel Cosmin Salajan a fost numit pentru a se ocupa de dizolvarea societatii. Dupa aparitia in presa locala a anuntului privind scoaterea la licitatie a activelor firmei, in noiembrie doua persoane s-au aratat interesate sa participe la licitatie. Una a fost chiar consilierul din cadrul Serviciului de Executare Silita a Primariei Oradea, Nicolae Gherman, si un fost administrator al societatii “Horticola”, Floare Petricas.
Angajatul municipalitatii dorea sa cumpere 2 active din comuna Rosiori, iar femeia restul. Licitatia a fost programata sa aiba loc in luna decembrie. Intre timp, Floare Petricas a fost informata de Nicolae Gherman ca lichidatorul judiciar cere 10.000 de euro drept mita, pentru a aranja licitatia si a intocmi actele de vanzare-cumparare a activelor.
Licitatia, care urma sa aiba loc pe data de 27 decembrie, a fost amanata, desi persoanele interesate sa participe s-au prezentat la cabinetul lichidatorului Gabriel Salajan. Motivul invocat de acesta din urma a fost, insa, ca nu exista date la dosar, din care sa rezulte ca activele ce urmau sa fie vandute apartin SC “Horticola” SA.
La inceputul lui ianuarie 2006, Nicolae Gherman i-a transmis Floarei Petricas ca lichidatorul a ridicat suma ceruta ca si mita. Astfel, fostului administrator i-a solicitat 400 de milioane de lei vechi, iar consilierului Primari