Creditele pentru case au incetinit ensibil in ultima parte a anului trecut, ca urmare a normelor impuse de BNR Creditul ipotecar a depasit la sfarsitul anului trecut pragul de 8 miliarde de lei (echivalentul a 2,36 miliarde de euro), in urma unei cresteri cu 53% fata de decembrie 2005.
Anul trecut finantarile ipotecare, de la care bancherii aveau asteptari ridicate, au crescut mult mai incet decat cele pentru consum. De altfel, creditul ipotecar a reusit sa accelereze foarte putin, cresterea anualizata exprimata in termeni reali urcand in decembrie trecut la aproape 46%, fata de 44% in decembrie 2005. In termeni nominali, expansiunea de anul trecut a fost mai mica decat cea din 2005.
Dinamica a fost influentata insa si de raportarea la o baza mai mare. In volum absolut, anul trecut creditul a inregistrat o crestere cu aproape 2,8 miliarde de lei, fata de 1,9 miliarde de lei.
Creditul ipotecar a incetinit sensibil in ultimul trimestru al anului trecut, integrandu-se de altfel in dinamica creditului neguvernamental, care s-a miscat tot mai incet, pe fondul unei politici monetare restrictive impuse de BNR. In decembrie, finantarile ipotecare au urcat cu numai 2,5%, fata de aproape 4% in luna precedenta sau 7%, in septembrie.
Desi in primavara trecuta bancherii anuntau sfarsitul perioadei de crestere exploziva a creditului de consum in favoarea celui ipotecar, cifrele din decembrie arata o dinamica inversa. Finantarile pentru consum au pastrat un ritm alert de crestere (aproape 94%) si au continuat astfel sa isi consolideze pozitia in structura imprumuturilor contractate de populatie, ajungand sa reprezinte aproape 80%. Bancherii pastreaza insa perspective optimiste pentru finantarile imobiliare, avand in vedere ca pe pietele mature ponderea lor in finantarile contractate de populatie este majoritara.
De altfel, mai mu