(Foto: Monitorul de Sibiu)
Statisticienii sibieni au realizat un amplu studiu dedicat femeilor. In judet traiesc, conform inregistrarilor, 148.533 de femei la oras si 68.389 in mediul rural. Cu 2,1% mai multe decit barbatii.
Din datele statistice rezulta ca sibiencele traiesc, in medie, cu aproape opt ani mai mult decit barbatii si ca se casatoresc relativ tirziu. La 27,3 ani in mediul urban si la 24,9 ani in mediul rural. In ultimul an, au venit din afara tarii peste 500 de femei care s-au stabilit in judetul Sibiu. Divorturile, de regula, sint mai numeroase cind femeile nu au copii de crescut si scad puternic atunci cind cuplul are de la doi copii in plus.
Mai longevive ca barbatii
Ponderea femeilor in populatia judetului este cu 2,1% mai mare decit a barbatilor. Cauza nu este faptul ca se nasc mai putini baieti. Ponderea baietilor in numarul nasterilor este mai mare, in medie, decit cea a fetelor. Explicatia este aceea ca sporul natural, adica raportul dintre numarul de nascuti si numarul de decedati, este negativ in rindul barbatilor si pozitiv la femei.
De altfel, durata medie de viata la barbatii judetului este de 68,4 ani, in timp ce la femei este de 76,2 ani in mediul urban si de 74,4 ani in mediul rural. Femeile din judet muncesc, in special, in sectoarele bugetare - invatamint, sanatate si asistenta sociala, administratie publica, posta si telecomunicatii, industria usoara si agricultura.
Profil de sibianca
Din datele statistice rezulta ca sibiencele nu se prea grabesc sa se casatoreasca. Media aritmetica ne arata ca cele din mediul urban se casatoresc la virsta medie de 27,3 ani, iar cele din mediul rural la 24,9 ani.
Divorturile, relativ putine fata de cele inregistrate in alte judete, ne a