Cumparatorii unor companii din industria de aparare ar putea fi obligati sa asigure aprovizionarea unitatilor Ministerului Apararii cu munitie si echipamente militare, a declarat ieri vicepresedintele AVAS, Constantin Botez. Precizand ca privatizarea societatilor din industria de aparare va fi corelata cu strategia care urmeaza sa fie elaborata de CSAT, el a aratat ca doar o parte dintre companiile de profil vor fi vizate de astfel de clauze. Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat, la propunerea AVAS, o ordonanta de urgenta privind amanarea cu sase luni a procedurilor de insolventa pentru 28 de companii. Printre acestea se numarau si societati din industria de aparare, precum Uzina Mecanica, Fabrica de Arme din Cugir si Carfil Brasov.
Aceasta din urma era "curtata", la jumatatea lunii octombrie a anului trecut, de compania franco-britanica Roxel. Directorul Carfil Brasov, Dan Tache, declara atunci ca societatii i s-a propus fabricarea mai multor repere mecanice inglobate in subansamble ale industriei de aparare pentru compania Roxel.
El a sustinut ca societatea poate asigura, in urmatorii 5 ani, comenzi in valoare de trei milioane de euro.
Infiintata in 2003, compania Roxel are o cifra de afaceri anuala de 150 milioane euro. Capitalul social al acesteia este detinut de societatile SNPE Matériaux Energétiques (Franta) si MBDA (Marea Britanie), fiecare cu o participatie de 50%. SNPE Matériaux Energétiques este o filiala a grupului SNPE (Societe Nationale des Poudres et Explosifs), principalul furnizor de materiale energetice, farmaceutice si chimice din Franta.
MBDA are ca actionari grupul britanic BAE Systems, cu 37% din actiuni, grupul european de aeronautica si de aparare EADS, cu 37,5% din actiuni si concernul Finmecanica din Italia, cu 25% din titluri. Finmecanica detine o mare parte dintre actiunile Alenia Aeronautica.
Cumparatorii