(Foto: Romania Libera)
Bolnavii din judetul Caras-Severin, desi platesc asigurari, sunt pusi in situatia de a scoate milioane de lei din buzunare si sunt obligati sa parcurga zeci si chiar sute de kilometri pentru a avea grija de sanatate. Si asta, dupa ce Spitalul Judetean din Resita a ramas fara tomograf, singurul care exista in toata zona.
In plus, clinica a fost obligata sa renunte si la crematoriu, dupa ce comisarii Garzii Nationale de Mediu au dat un ultimatum conducerii institutiei medicale, de a inchide ultima instalatie de acest gen care mai functiona in judet.
Crematoriul Spitalului Judetean a avut aceeasi soarta ca celelate cinci inchise pana acum in judet. In opinia comisarilor, nici unul dintre ele nu a intrunit conditiile necesare obtinerii autorizatiilor de functionare.
Conform legislatiei in vigoare, un astfel de incinerator trebuie sa arda intr-o luna cel putin zece tone de reziduri, ceea nu este cazul in Caras-Severin. In lipsa unui crematoriu, unitatile sanitare trebuie sa incheie contracte cu firme specializate in activitati de colectarea si transportul in conditii de securitate a resturilor medicale.
Mai mult, singurul computer-tomograf pe care il avea spitalul s-a defectat, motiv pentru care pacientii vor trebui sa apeleze la serviciile unor clinici de specialitate din Timisoara sau din alte orase mari. Acest lucru nu este deloc usor, in conditiile in care bolnavii irosesc timp si bani.
In cazul in care apeleaza la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cea care suporta o parte din costurile legate de investigatia cu tomograful, la alte clinici decat cele din judet, pacientii asteapta pentru programare chiar si o luna si jumatate.
Daca situatia este urgenta si nu suporta amanarea, programarea facuta la