In UE, producatorii de mezeluri nu au voie sa utilizeze carne dezosata mecanic decat 3% din cantitatea totala a produsului. La noi este in-gredientul de baza. Parizerul de pasare Campofrio nu face exceptie. CE BEM, CE MANCAM - Eticheta produsului e scrisa pentru cei cu vedere agera In Uniunea Europeana, producatorii de mezeluri nu au voie sa utilizeze carne dezosata mecanic mai mult de 3% din cantitatea totala a produsului. La noi este ingredientul de baza. Parizerul de pasare Campofrio nu face exceptie.
Citind eticheta produsului "Parizer de pasare: Campofrio", aflam ca acesta are urmatoarele ingrediente: carne de pasare separata mecanic (MDM), sorici, apa, slanina, amidon de cartofi, proteina vegetala din soia, proteina animala de porc, sare, zahar, condimente, arome, stabilizator (polifosfati E 452), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), antioxidanti (izoascorbat de sodiu E 301, lactat de sodiu E 325), conservant (nitrit de sodiu E 250), colorant natural (acid carminic E 120). Eticheta nutritionala specifica pentru 100 de grame de produs indica o valoare energetica de 182kcal/756kj, proteine 11 g, glucide 3 g, lipide 14 g.
ANALIZA. Componenta majora a produsului este carnea separata mecanic - MDM - , obtinuta prin separarea mecanica a resturilor de carne, tegumentelor, cartilagiilor, tendoanelor si a unei parti din schelet, dupa indepartarea pieselor anatomice (piept, pulpe) si macinarea acestora, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. MDM-ul este periculos atunci cand este utilizat in cantitati mari si mai ales daca nu a fost produs la locul utilizarii, fiind congelat si transportat la alta destinatie unde se proceseaza, datorita perisabilitatii mari, putand fi contaminat cu Helicobacter pilory. Aceasta bacterie este cauza aparitiei gastritelor, ulcerelor si cancerelor de stomac. In unele tari ale UE, cantitatea maxima de MDM