Se numeste Bajusz Istvan Zoltan si intreaga lui viata a fost o cursa de procese prin care a fost gasit vinovat de...psihopatie.
Iata povestea unui „psihopat” care a avut toata viata obligatiile cetatenesti ale unui om normal si drepturile oricarui cetatean cu bulina rosie pe actul de identitate... castigator la loteria vizelor
O treime din romani pot fi „psihopati”
Intre februarie 1976 - iunie 1977, Bajusz Istvan si-a satisfacut stagiul militar obligatoriu, pe acea vreme fiind trecut “apt”, atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi, stiindu-se ca doar “cei perfect sanatosi” trebuiau sa faca armata.
Din septembrie 1.977 si pana in anul 2.003, data de 1 mai, a fost incadrat in campul muncii, intre 24 iulie 2003 - 24 iulie 2.004, beneficiind de ajutorul de somaj. Coincidenta sau nu, ghinioanele s-au tinut lant incepand cu anul 1981, cand un var de-al sau, Szots Gabor, se casatoreste cu o evreica, repatriindu-se in Israel.
Bajusz Istvan spune ca de la plecarea acestui var a inceput sa fie urmarit de catre Securitate, si tot de aici ii incepe necazul.
Un ulcer duodenal descoperit in 1982 este diagnosticat de catre medicii specialisti de la Spitalul Municipal Turda drept ipohondrie, drept urmare se fac cercetari amanuntite la Clinica de Psihiatrie, de unde iese cu diagnosticul de « psihopatie, iritabil, irascibil », ulterior confirmandu-se boala pentru care pacientul acuza dureri, ulcer.
« Psihopatia » de pe fisa de la spitalul de psihiatrie a purtat-o precum o bucata de tinichea pana azi.
In anul 1986, la cererea mai sus-numitului, este reinternat la Clinica Psihiatrica Cluj-Napoca, unde se reconfirma diagnosticul. Fara drept de appel si fara explicatii suplimentare, i se explica cum ca o treime dintre cetatenii tarii ar putea fi diagnosticati c