Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" nu se dezice de titlul de cea mai virstnica universitate de profil din tara. Institutia fondata in 1879 este in top si dupa nivelului de virsta al cadrelor didactice. De fapt, UMF Iasi se poate lauda cu un adevarat record national.
Are de pina la 20 de ori mai multe cadre didactice titulare de peste 65 de ani decit alte universitati de medicina din tara. In timp ce Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca a mentinut in functie doar doua cadre didactice pensionabile, la UMF Iasi inca isi mai desfasoara activitatea didactica nu mai putin de 46 de cadre trecute de virsta pensionarii.
"Fiecare are propria politica in domeniul pensionarii. Politica noastra la Iasi este sa ii mentinem pe toti cei cu merite deosebite", justifica cancelarul UMF Iasi, Mircea Covic, discrepantele fata de celelalte universitati.
UMF Iasi are de 20 de ori mai multi pensionabili decit UMF Cluj
Desi anunta o adevarata reforma prin aducerea tinerilor in prim-planul institutiei, ultima "pensionariada" de la UMF Iasi s-a dovedit a nu avea succesul scontat. Din cele 62 de cadre didactice ajunse la virsta pensionarii, Senatul Universitatii a decis sa pensioneze doar 16, mentinind insa ca titulari celelalte 46 de cadre.
"Multi profesori de peste 65 de ani sint valori autentice, oameni activi, si deci utili. In medicina, virsta inseamna deseori «stiinta si experienta». Renuntarea la aceste valori creeaza un gol ce poate avea consecinte asupra calitatii actului educational si medical si o diminuare a prestigiului Universitatii", declara prof.dr.Mircea Covic dupa luarea deciziei de mentinere in functie a celor 46 de cadre.
Mentinerea pensionabililor in functie nu se justifica insa in planu