Primăria Sighişoara reaminteşte operatorilor locali cu activitate în domeniul alimentar că, de la 1 octombrie 2006 a intrat în vigoare noul pachet de igienă comunitar, transpus în legislaţia naţională prin mai multe hotărâri de Guvern,
Între acestea şi HG nr. 924/2005, care obligă procesatorii să răspundă direct de siguranţa alimentelor şi să-şi asigure autocontrolul în unităţi. Hotărârea se aplică tuturor etapelor de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor, precum şi a activităţilor de export. În acest sens operatorii cu activitate în domeniul alimentar au de îndeplinit o serie de obligaţii. Una din ele este să se asigure că toate etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor ce sunt sub controlul propriu satisfac cerinţele aferente de igienă prevăzute de H.G.nr.924/2005.
Totodată, sunt obligaţi să pună în aplicare, să implementeze şi să menţină o procedură bazată permanent pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control = Analiza riscului şi punctele critice de control); să coopereze cu autorităţile competente şi să notifice autorităţii sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene fiecare întreprindere aflată sub controlul său ce efectuează oricare dintre etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie de alimente, în scopul înregistrării fiecărei astfel de întreprinderi.
Pentru obţinerea autorizării, operatorii din domeniul alimentar trebuie să se asigure că întreprinderile lor sunt aprobate de autoritatea sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană ca urmare a cel puţin unei inspecţii efectuate la faţa locului.
La rândul său, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să încurajeze elaborarea şi difuzarea ghidurilor naţionale şi comunitare de bune practici pentru igienă. Operatorii cu activitate în domeniul alime