Premierul Tariceanu a promis ca nu o va demite pe Macovei
Coalitia a sprijinit ministrul si nu persoana aflata in fruntea MJ
Senatul a dezbatut ieri motiunea simpla "Minciuna - adevarul justitiei Macovei". Semnata de 64 de reprezentanti ai PC, PRM si PSD, motiunea este un test in primul rand pentru opozitie. Pentru ca cele trei grupuri parlamentare au in total 73 de senatori, in conditiile in care, pentru a fi adoptata o motiune simpla este nevoie de jumatate plus unu din totalul senatorilor, adica de 69 de voturi. Iar votul este secret. Liderii opozitiei si-au mobilizat colegii de partid, iar europarlamentarii au ramas in tara special pentru acest demers.
Motiunea se considera respinsa chiar daca sunt 68 voturi pentru si mai putine impotriva. Macovei a fost prezenta la dezbateri si si-a prezentat in fata senatorilor argumentele pentru care este un ministru eficient. La inchiderea editiei, dezbaterile erau in curs de desfasurare.
Opozitia mizeaza pe Regulamentul Senatului
Potrivit Constitutiei, prin intermediul unei motiuni simple, parlamentarii "isi exprima pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari". Indiferent daca este adoptata sau nu, motiunea respectiva este pur consultativa si nu obliga in nici un fel Executivul sa aplice solicitarea prevazuta in document.
De altfel, Crin Antonescu a anuntat ca, daca motiunea va trece de Senat, Monica Macovei va trebui sa isi prezinte demisia de onoare.
Regulamentul Senatului spune insa cu totul altceva. Potrivit articolului 157, alineatul 2, "motiunile simple adoptate de Senat sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate". Pe aceasta prevedere mizeaza opozitia, chiar daca Legea fundamentala primeaza asupra celorlalte legi