foto: EvZ
Membru al Secretariatului CC al UTM, Ion Iliescu a semnat in 1959 pentru eliminarea din Uniune si din facultati a zeci de tineri.
Ion Iliescu si-a exersat inca din tinerete abilitatea de a schimba destine. Semnatura sa pe documente gasite recent in arhivele fostului UTM (ulterior UTC) demonstreaza ca fostul sef al statului de dupa 1989 a avut un cuvant important de spus in privinta excluderilor din UTM si chiar a exmatricularilor din facultati in anii ‘50-’60.
Rapeanu, un somer in vremea comunismului
O nota "cu privire la situatia de membru UTM a unor tineri" arata ca Secretariatul CC al UTM (Virgil Trofin, I. Circei, N. Roman, Ion Iliescu, C. Mateescu si A. Kopandi) aproba, pe 10 iulie 1959, mai multe eliminari din Uniune. Printre cei exclusi, Bujor Rapeanu, criticul de film si directorul Arhivei Nationale de Film de mai tarziu.
Proaspat absolvent de Arte Teatrale si Cinematografie, Rapeanu si-a ratat astfel sansa de a mai primi repartitia asigurata prin lege. Pe motiv ca ar fi ascuns faptul ca tatal sau, magistrat, fiu de chiabur si apropiat al lui Lucretiu Patrascanu, fusese exclus din partid, tanarul a fost eliminat din Uniune reusind sa se angajeze abia doi ani mai tarziu la un teatru de papusi in provincie.
Pe Iliescu nu l-a vazut atunci ca pe un pericol. "Se credea superior, dar parea deschis", spune Rapeanu. "M-a afectat din punctul de vedere al unei existente normale pe care nu am putut-o avea multi ani", povesteste criticul. "Am cerut constant sa lucrez undeva, oriunde. Mai am si acum un raspuns al Marii Adunari Nationale.
Mi se spunea ca nu exista niciun post conform pregatirii mele", isi aminteste Rapeanu.
Inginerului Ilie Bichir excluderea din UTM de mana lui Iliescu i-a atras si exmatricularea din facultate. A fost trimis in productie si abia sapte ani mai