Din cele peste 1.000 de produse romanesti atestate la ora aceasta ca traditionale, numai bauturile sunt protejate de Uniunea Europeana. Producatorii carnatilor de Plescoi, branzei de burduf, cascavalului de Vulturesti, pup-ului cu varza sau a cozonacului Motului vor trebui sa ceara ei protectia UE. Incepand din 2008. Si vor obtine acest drept prin 2009.
Produsele alimentare traditionale romanesti sunt protejate la ora actuala doar in Romania. Daca vor sa iasa cu ele pe piata europeana, cei care le produc trebuie sa ceara si protectia UE. Insa nu chiar in clipa asta. "Probabil pana in mai anul acesta vom adopta Regulamentul Uniunii Europene cu privire la protectia produselor traditionale. Iar din 2008, producatorii romani pot sa inceapa sa parcurga pasii prevazuti pentru a obtine protectia, pentru ca avem perioada de tranzitie de un an", a declarat Tudorel Balta, consilier superior in Ministerul Agriculturii.
PASI. Dar ce vor avea de facut cei care vor sa-si protejeze carnatii, branza, cascavalul, placintele sau painea? In primul rand, pot cere protectie atat pentru indicatiile geografice si denumirile de origine ale produselor agricole si alimentare, cat si pentru "specialitatile traditionale garantate". Iar demersurile sunt asemanatoare.
Pentru a "porni la drum", produsul pentru care se solicita protectia UE trebuie atestat mai intai ca traditional pe plaiurile mioritice. De asemenea, nu este admisa cererea unui singur producator. E nevoie de un grup, de cel putin doi producatori interesati de acelasi produs, dupa cum a explicat Tudorel Balta. Ei trebuie sa intocmeasca un caiet de sarcini, adica un dosar care sa cuprinda numele produsului, inclusiv denumirea de origine sau indicatia geografica, descrierea acestuia, inclusiv materiile prime si principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice ale acestuia.
Mai trebu