Parlamentul de la Sofia urmeaza sa stabileasca saptamina aceasta legea pe baza careia se vor organiza alegerile pentru Parlamentul European. Unul dintre cele mai disputate subiecte este cel al acceptarii la vot a circa 100 de mii de cetateni bulgari, dar care sunt etnici turci si traiesc in Turcia.
„Bulgaria va fi calul troian al Turciei in UE!” a exclamat furios Mihail Konstaninov, membru al Comitetului Electoral Central. El nu a fost singurul de aceasta parere. Deputatii partidelor de opozitie aproape ca au declansat un conflict fizic in timpul dezbaterilor parlamentare de saptamina trecuta.
Disputa priveste cele 100.000 de voturi ale etnicilor turci, dar cetateni bulgari, care traiesc in Turcia, in cazul in care Adunarea Generala de la Sofia le permite acestora sa voteze candidatii pentru Parlamentul European. Unii spun ca deputatii, alesi cu voturile celor din Turcia, vor fi, de fapt, reprezentantii Turciei, nu ai Bulgariei.
Analistii afirma ca disputa pe aceasta tema este una intre coalitia de guvernare si partidele de opozitie, acestea din urma fiind ingrijorate de faptul ca noua lege le-ar asigura partidelor de la guvernare mai multe voturi in cadrul alegerilor viitoare.
Potrivit opozitiei, coalitia formata din Partidul Socialist Bulgar, BSP, Miscarea Nationala Simeon II, NDSV si DPS, care ii reprezinta pe etnicii turci, face presiuni pentru a castiga voturi si nu pentru a apara drepturile omului. Cei 100.000 de cetateni implicati ar vota, in mod normal, pentru DPS.
Parlamentul de la Sofia urmeaza sa voteze saptamana aceasta o lege privind alegerile pentru Parlamentul European care va stabili regulile dupa care acest scrutin va fi organizat pentru prima data in Bulgaria, in luna mai a acestui an.
Insa, dupa ce deputatii au dezbatut timp de patru ore, saptamina trecuta, pe marginea controver