Primaria Bacau va comanda un studiu care sa stabileasca ratingul financiar al institutiei. Evaluarea va lua in calcul indicatori precum bugetul, veniturile, structura populatiei, somajul, rata impozitelor, dar si stabilitatea politica a orasului.
Ratingul are rolul de a oferi o anumita siguranta investitorilor, iar municipalitatea bacauana doreste sa emita in viitor obligatiuni cotate la bursele internationale. "Dorim sa stim exact capacitatea financiara a Primariei pentru ca s-ar putea sa ne indreptam spre piata de capital externa" - ne-a declarat Leonard Padureanu, directorul economic al municipalitatii bacauane.
El spune ca ratingul pentru Bacau va fi acordat de una dintre cele trei companii care si-au creat renume in bransa: Standard &Poor's, Fitch sau Moody's. "Nu poti trai fara rating.
Investitorii trebuie sa stie daca emitentul obligatiunilor este capabil sa-si plateasca datoriile, iar noi nu ne ferim de un audit extern pentru ca nu mai avem creante care sa nu fie prinse in alocatiile bugetare", mai spune Padureanu. Primaria a alocat 30.000 de RON pentru realizarea acestui studiu. In momentul de fata doar Bucurestiul este auditat de o agentie de rating.
Capitala este cotata de Standard&Poor's cu ratingul "BB plus", ceea ce inseamna putin peste jumatatea grilei. La nivel national, Oradea a mai organizat o licitatie pentru desemnarea agentiei de rating, licitatie cistigata de Fitch Ratings, iar Iasiul poarta discutii cu Standard&Poor's. Primaria Bacau va comanda un studiu care sa stabileasca ratingul financiar al institutiei. Evaluarea va lua in calcul indicatori precum bugetul, veniturile, structura populatiei, somajul, rata impozitelor, dar si stabilitatea politica a orasului.
Ratingul are rolul de a oferi o anumita siguranta investitorilor, iar m