Articolele de imbracaminte „second-hand” vor putea fi comercializate sau donate numai daca au fost curatate si dezinfectate anterior, stabileste o Hotarare de Guvern adoptata miercuri, 14 februarie. Actul normativ are scopul de a inlatura riscurile majore pentru sanatatea populatiei.
Fiecare lot de astfel de articole va fi insotit de un document care sa certifice faptul ca au fost efectuate operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie.
Acest document trebuie sa contina: datele persoanei fizice sau juridice care care a efectuat operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie, tipul operatiunilor si data la care au fost efectuate si denumirea produselor de dezinfectie si dezinsectie folosite.
Articolele fara certificat de dezinfectare vor fi considerate deseuri
Articolele de imbracaminte purtate sau uzate pentru care nu exista un astfel de document vor fi considerate periculoase si retrase de pe piata, ca deseuri.
Operatorii economici sau persoanele fizice care introduc pe piata astfel de produse au obligatia de a le sorta in functie de gradul de uzura, astfel incat cele care rezulta ca nu pot fi comercializate sau distribuite gratuit vor fi considerate deseuri. Sortarea se va face lunar.
Trei luni pentru lichidarea stocului
Articolele second-hand aflate care se afla pe piata la data intrarii vigoare a acestei hotarari vor putea fi comercializate sau donate pana la lichidarea stocului, dar nu mai mult de trei luni de la aceasta data. Dupa expirarea termenului de trei luni, produsele ramase in stoc vor fi considerate deseuri.
Nerespectarea obligatiilor de sortare, evidenta si depasire a termenului de epuizare a stocului aduce amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentantii Autoritatii Nationale pentr