Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a discutat ieri verificarea consilierului pentru securitate nationala al primului ministru, Marius Oprea.
Colegiul CNSAS cauta in arhivele Securitatii date pentru a vedea daca Oprea a colaborat sau nu cu politia politica ceausista. Dosarul de urmarire al consilierului Oprea nu a fost gasit in arhivele Securitatii.
Reprezentantii CNSAS sustin oficial ca actuala verificare este una obisnuita care se face pentru toti inaltii demnitari, dar surse din Colegiu afirma ca se cauta cu insistenta declaratii pe care consilierul premierului le-ar fi dat in fata organelor de ancheta ale Securitatii in perioada studentiei sale.
O astfel de declaratie datata 12 august 1988 si semnata de Marius Oprea circula deja printre membrii Colegiului CNSAS, iar ea se refera la discutiile pe care actualul consilier le purta in acea perioada cu prietenii sai.
In declaratie Oprea mentioneaza ca impreuna cu Sorin Matei il vizita frecvent pe Caius Dobrescu si ca impreuna discutau despre probleme politice sensibile, “facand insa rareori comentarii denigratoare la adresa politicii interne si externe de stat si de partid la el in camera intrucat Dobrescu Caius nu dorea ca sotia sa sa auda asa ceva.
Aceste comentarii le faceam mai frecvent in camera 8 sau 139 din bl. D, cam. Grozavesti, unde am locuit in decursul anului scolar 1987-1988”.
Negotul cu Securitatea
Unii reprezentanti ai Colegiului CNSAS considera ca o marturisire de acest fel facuta in fata organelor Securitatii ar putea fi interpretata ca fiind politie politica.
Marius Oprea recunoaste aceasta declaratie, dar spune ca el “era victima, nu vinovatul”, ca a fost data sub ancheta si ca cele relatate “nu au facut rau nici unuia dintre cei mentionati”, fiind “doar recunoasterea unor fapte