Guvernul doreste, printr-un proiect de lege, sa anuleze pentru o serie de agenti economici din cadrul ROMARM atat obligatia restituirii unor produse scoase din rezerva de mobilizare, cat si a penalitatilor aferente. Bunavointa Executivului pare cu atat mai stranie cu cat se recunoaste ca masura ar putea fi interpretata ca ajutor de stat. Fapt confirmat, de altfel, de Consiliul Legislativ.
Este vorba, insumat, de peste 330 tone de TNT, de zeci de tone de bare de otel, precum si de zeci de mii de capse detonante sau de aprindere, toate scoase din rezerva de mobilizare in perioada 1991-2003, in baza unor hotarari de guvern, cu depunerea unei garantii si cu obligatia restituirii in termenele stabilite. Printre altele, au mai fost “imprumutate” pulberi de aluminiu, antimoniu metalic, incarcaturi reactive, hexogen neflegmatizat, tabla, platbanda, rondele de otel, dar si alte produse “camuflate” sub abrevieri de genul “NBL 42”, “DRP1”, “Pulbere VU-fl” sau “Pulbere SSNF-50”… Valoarea produselor scoase si nerestituite de catre cele opt filiale ale ROMARM - SC Tohan SA Zarnesti, SC Carfil SA Brasov, SC Metrom SA Brasov, SC Uzina Mecanica Cugir SA, SC Uzina Mecanica Plopeni SA, SC Uzina Mecanica Mija SA, SC Uzina Mecanica Sadu SA, SC Uzina de Produse Speciale Fagaras SA - este de 52 miliarde de lei vechi, iar penalitatile calculate se ridica la… 276 miliarde lei vechi.
Datorii de stat sterse cu buretele
Bunavointa Executivului de a sterge cu buretele penalitati de sute de miliarde pare cu atat mai ciudata cu cat, chiar in expunerea de motive, se face referire la dificultatile intampinate in constituirea stocurilor respective de materiale. “In anii 1960-1980, la intreprinderile din industria de aparare au fost constituite stocuri-tampon de materii prime si materiale strategice care urmau sa fie consumate la productia de razboi in fabricatia de munitii,