Inflatia de baza CORE 2 - determinata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate si a preturilor volatile (legume, fructe, oua, combustibili) - nu a mai scazut in ultimele luni, indicand ca exista forte subterane care alimenteaza inflatia si fata de care BNR ar trebui sa fie ingrijorata, afirma Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti.
"Inflatia nominala este scazuta, dar aceasta reprezinta doar o poza. BNR trebuie sa se preocupe de inflatia de baza si sa atace CORE 2, care a ramas la circa 5% si nu mai scade", a declarat Fernandez-Ansola in preambulul unei misiuni FMI care vine la Bucuresti miercurea viitoare pentru evaluarea macroeconomica anuala pe baza Articolului IV din statutul Fondului.
De fapt, CORE 2 chiar a crescut in ultimele luni, de la 4,4% in noiembrie 2006 la 4,8% in ianuarie 2007.
Oficialul FMI spune ca inflatia CORE 2 da o masura mai buna a presiunilor inflationiste. De altfel, BNR a insistat asupra faptului ca aceasta este componenta de inflatie care poate fi atacata direct cu instrumentele de politica monetara, spre deosebire de cresterile de preturi determinate de elemente sezoniere sau de decizii administrative.
Fernandez-Ansola a reamintit opinia FMI potrivit careia principalul instrument in tintirea inflatiei este politica de dobanda, alaturi de rata de sterilizare, lasand in seama misiunii conduse de Emmanuel van der Mensbrugghe sa evalueze decizia BNR de a reduce cu trei sferturi de punct dobanda de politica monetara in paralel cu mentinerea politicii de sterilizare partiala, in ciuda cresterii CORE 2.
"Intrebarea este in ce masura combinatia dintre politica de dobanda si politica fiscala este consistenta cu atingerea obiectivului de inflatie. Politica monetara are nevoie de mult ajutor din partea politicii fiscale pentru a nu fi necesare la un moment dat