Impozitele mari pe clădiri şi terenuri şi gustul dulce al afacerilor imobiliare curăţă zonele industriale din interiorul marilor oraşe. O relocare poate aduce unei societăţi un câştig de câteva milioane de euro, în afară de fabrica nou-nouţă, cu tehnologii de ultimă generaţie. Fabricile au început să părăsească Bucureştiul. Un exemplu este Automatica, societate situată în zona Floreasca şi care a încheiat cu profit anul 2005. Conducerea firmei a decis să mute f
Impozitele mari pe clădiri şi terenuri şi gustul dulce al afacerilor imobiliare curăţă zonele industriale din interiorul marilor oraşe. O relocare poate aduce unei societăţi un câştig de câteva milioane de euro, în afară de fabrica nou-nouţă, cu tehnologii de ultimă generaţie.
Fabricile au început să părăsească Bucureştiul. Un exemplu este Automatica, societate situată în zona Floreasca şi care a încheiat cu profit anul 2005. Conducerea firmei a decis să mute fabrica din oraş. Nicolae Mergeani, avocatul firmei, explică această „plecare“ prin impozitul mare pe clădiri şi terenuri şi programul împovărător de reducere a emisiilor, care are termen scadent în 2008.
Multe unităţi situate în Sectorul 1 din Capitală au această problemă. În 2006, impozitul pe clădiri în acest sector a fost de 1% din valoarea declarată a clădirilor evaluate până la 31 decembrie 2003 şi de 10% din valoarea de inventar, pentru cele evaluate înainte de această dată. În 2007, impozitul pe clădiri a mai crescut, la 1,5% din valoarea clădirilor evaluate după 31 decembrie 2003. Comparativ, într-o comună limitrofă, impozitul pe proprietăţi este de cel puţin trei ori mai mic, fiind calculat la 0,5% din valoarea de inventar.
Conducerea societăţii Automatica a găsit deja un cumpărător şi caută un teren unde să construiască o fabrică nouă. „Undeva în