Portocale suspecte. Aceasta au reclamat la inceputul saptaminii mai multi braileni, institutiilor cu atributii in controlul alimentelor, respectiv Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - Unitatea Fitosanitara si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Fructele in cauza fusesera achizitionate in week-end din supermarket-ul XXL ca "portocale rosii de Sicilia" sau "portocale rosii de Grecia". Tocmai de aceea, in prima zi, aspectul nefiresc al cojii si miezul brazdat parca de urme de carmin nu au dat de banuit consumatorilor. Dupa o zi de stat in fructiera insa, petele rosii de pe coaja au prins o tenta violeta, iar miezul a devenit aproape vinetiu. Si gustul a suferit modificari, perceptia de acru fiind tot mai acuta. Dupa doua zile la temperatura camerei, portocalele au devenit de nerecunoscut, s-au zbircit inexplicabil, iar pe coaja s-au vazut clar urmele unei substante ciudate. Unul dintre reclamanti ne-a povestit ca in timpul decojirii miinile deveneau violete, iar culoarea nu ceda nici dupa spalarea indelungata cu sapun. Alertate, institutiile au declansat o actiune de control. OJPC, in limita competentelor, a repus consumatorul in drepturi, adica a obligat magazinul sa restituie banii, iar DSVSA a verificat marfa, atit cea expusa cit si pe cea din depozite.
"Sesizarea a fost intemeiata"
"Urmare unor sesizari telefonice referitoare la comercializarea de portocale cu modificari organoleptice, inspectorii DSVSA au controlat societatea incriminata, in urma verificarii constatindu-se ca sesizarea a fost intemeiata. Masurile dispuse au fost: sanctionarea contraventionala conform OUG nr. 2/2001 si retragerea de la comercializare a 114 kg portocale. Mentionam ca la data si ora controlului portocalele nu erau expuse spre comercializ