Romania testeaza porumb modificat genetic
Foto: ferma-online.ro
Ungaria incearca sa impuna reguli mai stricte asupra plantelor modificate genetic (PMG), tintind, in special, blocarea acestui tip de culturi. Desi UE permite cultivarea porumbului MG MON 810, produs de gigantul biotehnologic Monsanto, Ungaria a interzis cutivarea acestuia in urma cu doi ani.
La noi, dupa ce o data cu integrarea au fost interzise culturile de soia MG, se testeaza, pentru prima data, porumbul modificat genetic. Ce urmeaza?
Ungaria: Nu sunt suficiente teste!
“Pozitia Ungariei este urmatoarea: noi consideram ca nu sunt facute suficiente studii care sa ateste faptul ca plantele modificate genetic sunt sigure din punct de vedere al protectiei mediului”, a declarat pentru HotNews, Konya Laszlo, consilier in cadrul Biroului Comercial la Ambasada Republicii Ungare in Romania.
Konya Laszlo a mai spus ca “Ungaria incearca sa duca o politica proecologista si ca spera ca saptamana viitoare la Brusseles va reusi sa convinga consiliul ministrilor de importanta restrictiei la PMG. “ Dorim sa facem parte din blocul de tari central si est-europene care nu imbratiseaza plantele modificate genetic”, a conchis reprezentantul Ambasadei Ungariei.
Legea maghiara a plantelor biotehnologizate
"Aceasta este probabil cea mai stricta lege a OMG-urilor din lume," a declarat Ministrul Agriculturii, Jozsef Graf citat de agentia de stiri Reuters.
Noua lege maghiara va stipula o zona de protectie de 400 de metri intre culturile MG si cele conventionale. Pentru a putea planta seminte modificate genetic, fermierii vor avea de asemenea nevoie de aprobarea proprietarilor de pamant invecinati si a utilizatorilor.
In acest fel, cultivarea de PMG devine prea complicata intr-o tara unde multe dintre terenurile agricole sunt de dim