Traian Basescu a argumentat ieri in Parlament de ce Romania trebuie sa treaca de la votul pe liste, la votul uninominal. ZIUA de Cluj a realizat, la cald, un inventar al figurilor notorii, posibile beneficiare ale sistemului uninominal.
In cazul votului uninominal pur, criteriul cel mai important va fi notorietatea, politicienii putand fi depasiti de alte personalitati
Politicienii clujeni au receptat diferit intentia presedintelui Basescu (foto) de a organiza un referendum pentru introducerea votului uninominal pentru Parlamentul Romaniei. ZIUA de Cluj a analizat, la cald, gradul de notorietate al politicienilor din partidele parlamentare, conditie esentiala in cadrul sistemului cu vot uninominal pur.
“In baza articolului 90 din Constitutia Romaniei si a articolelor 11 si 12 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.567/2006, va consult (...) cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare”, a spus presedintele Basescu, in mesajul rostit, ieri, in fata Parlamentului.
Presedintele a precizat ca, din acest moment, procedura de declansare a referendumului pentru votul uninominal a fost lansata.
Consens mai vechi
Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, a salutat decizia sefului statului, precizand ca votul uninominal “este o credinta pe care PNL o are de foarte multi ani”. “Mai mult, deputatul Uioreanu are o initiativa de a extinde votul uninominal si pentru alesii locali”, afirma Nicoara.
In opinia liderului liberalilor clujeni, “pentru primele doua mandate, ar fi mai potrivit un vot mixt, in sensul uninominal, iar restur