Schimbarea comportamentului autoritar fata de copii a impus declansarea "Campaniei de educatie privind drepturile copilului". In cadrul acesteia a avut loc, ieri, in Lacu Sarat, seminarul cu tema "Drepturile copilului pentru factorii de decizie de la nivel judetean", actiune care a reunit medici, cadre didactice, judecatori, juristi, primari, asistenti sociali, preoti.
Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au atras atentia ca nu trebuie sa fim complici la incalcarea drepturilor copiilor. Cei prezenti au vorbit despre nevoia de colaborare eficienta la nivel de institutii si despre gradul de implicare a factorilor de decizie. Modul in care trebuie aparate drepturile copilului este adus la cunostinta celor interesati prin seminarii, conferinte regionale, dezbateri, spoturi publicitare. Programul include doua componente: cea de formare si cea comunicare.
Seminarul va fi urmat de 4 sesiuni de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copiii. "Mai avem foarte multe lucruri de facut in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii, in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului. Campania aceasta de educatie a inceput in 2005, pina acum derulindu-se citeva etape. Actiunile se vor termina in luna octombrie a acestui an. Sper ca aceste activitati sa sensibilizeze mai mult factorii decizionali astfel incit sa ne apropiem mai mult de copii, trebuintele acestora si sa promovam ceea ce este valoros in factorul uman", a spus Alexandru Sculschi, director general al DGASPC.
La dezbateri a fost prezent si Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean care a subliniat ca este important ca minorii sa traiasca in mijlocul familiilor si nu sa fie institutionalizati. "Trebuie sa ajutam familiile sa-si educe corect copiii astfel incit, in viitor, sa dezvoltam un climat social sanatos si