Industria vinului din Europa merge din ce in ce mai prost in conditiile in care consumul scade vertiginos, iar piata este invadata de produse indoielnice din Africa de sud, Australia sau Chile. Consumul de vin continua sa scada, in special in tarile care sunt in mod traditional consumatoare, ceea ce reprezinta una dintre cauzele stocurilor tot mai mari care atrag cu sine prabusirea preturilor.
Romania merge chiar mai departe. In contextul in care intreaga piata europeana o duce prost, cea autohtona e cvasi-inexistenta, cel putin in ceea ce priveste imaginea in exterior.
Informatia pe scurt:
Producatorii de vin din Europa isi vad afacerile amenintate de competitia din Chile, Africa de sud si Australia.
Politicienii europeni se chinuie de ani de zile sa faca un program de reforme viabile
Perspectivele industriei de profil din Romania sunt tot mai sumbre
Reforma radicala pe piata vinului
In ultimii ani, la nivel european, exporturile de vin au stagnat, in timp ce importurile au crescut in mod vizibil.
Comisia Europeana considera ca pentru o reorganizare comuna a pietei vinului ar fi nevoie urgent de "o reforma radicala", pentru a imbunatati competitivitatea acestui sector, se arata intr-un comunicat al forului european dupa dezbaterile de joi.
In luna iunie a anului trecut, Executivul a evocat cateva masuri drastice, cum ar fi simplificarea regulilor pentru etichetare, interzicerea adaugarii de zahar pentru a creste gradul de alcool, suprimarea unora din mecanismele comunitare de sprijin al pietei, ca distilarea, restrictii la drepturile de plantatie, etc.
Cu toate acestea un plan concret, menit sa reformeze sectorul viticol, urmeaza sa fie publicat abia peste cateva luni.
Deputati gentili
Deputatii Parlamentului European considera ca reforma trebuie sa