Dupa lansarea Apelului semnat de un grup de intelectuali in care Traian Basescu era aparat cu strasnicie de "atacul" opozitiei care-i cere suspendarea, opinia publica din Romania a criticat dur aceasta luare de pozitie. Intre ce spun acolo intelectualii si realitatea politica este o diferenta semnificativa pe care cei mai multi o pun pe seama unui partizanat interesat.
Intelectualii respectivi vad in Traian Basescu un erou salvator al Romaniei, ceea ce, evident pare o exagerare. Multe nume sonore ca Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, H.R. Patapievici se pun in slujba presedintelui pentru a da un semnal de credibilitate si solidaritate.
Foaia Transilvana nu vrea sa-i puna la zid pe intelectualii activisti, ci sa provoace o dezbatere care sa puna in balanta ce cistiga si ce pierde societatea romaneasca din astfel de evenimente.
Petru Romosan - "Mineriada" bursierilor
Dupa parerea mea, aceste apeluri nu sint decit niste mineriade comice ale intelectualilor: O oaste de strinsura compusa din bursieri Soros pentru care se pare ca a venit scadenta. Din nefericire pentru ei, asemenea apeluri vor avea efectul contrar intentiilor si asteptarilor lor.
Faptul ca autointitulatii intelectuali incearca sa utilizeze ca argumente procesul si condamnarea comunismului nu-i convinge pe observatorii neutri si independenti. Atit CNSAS-ul, cit si Raportul Tismaneanu apar din ce in ce mai clar ca doua imposturi majore, menite sa acopere un fapt cu implicatii grave si pe termen lung: preluarea rapida si in conditii foarte avantajoase a economiei romanesti.
Si citeva observatii punctuale. O parte din semnatarii apelurilor sint angajati ai presedintelui Romaniei: Horia-Roman Patapievici si subalternii sai - Mircea Mihaies, Tania Radu, Magda Carneci, Vladim