Seful statului a improspatat memoria parlamentarilor cu cateva exemple de legi si acte normative controversate. “Prin aceste exemplificari este evident ca astfel de acte sunt transpartinice si beneficiaza de sustinerea intregului spectru politic de cele mai multe ori“, a avertizat Basescu.
Din 2000 pana in 2007, s-au emis frecvent ordonante prin care agenti economici sunt scutiti sau amanati de la plata obligatiilor catre stat.
l Anul acesta a fost o puternica dezbatere privind privatizarea Petrom, aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei. Este inacceptabil faptul ca parlamentari care votasera nu stiau continutul legii de privatizare, nici detaliile acestei privatizari.
l Legea initiata de un parlamentar pentru gratierea a circa 5.000 de infractori.
l Legea initiata de trei parlamentari pentru modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a celor conexe acestora. A fost returnata Parlamentului aceasta lege, pentru ca dezincrimina utilizarea pentru alta destinatie a creditelor angajate si dezincrimina nerespectarea normelor bancare. Aceasta lege ar fi anulat, practic, cercetarile penale privind 80 de persoane trimise in judecata si ar fi anulat pentru totdeauna responsabilitatea celor peste 300 de firme si persoane fizice care au luat credite de la Bancorex si Banca Agricola si nu le-au mai returnat.
l Legea, trimisa inapoi la reexaminare, semnata de 7 parlamentari prin care se creau facilitati fiscale producatorilor de bere autohtoni, iar seria exemplelor poate continua.
l Nu in ultimul rand, “sistemul mascat de coruptie, aproape magic: RAPPS - regia care pune la dispozitia demnitarilor locuinte de serviciu. Putini parasesc aceste locuinte dupa ce pleaca din functia publica, cei mai multi continuand sa beneficieze de tratament special, nelegal, ceea ce ii face dependenti de Guvern