Cotidianul a publicat vineri, 9 februarie, sub semnatura Luciei Popa, articolul Fantasy – o reteta de succes. Articolul pleaca de la premisa ca „la noi conceptul de fantasy nu e foarte bine definit si intrat in constiinta publicului“. Sa vedem ce gasim despre fantasy in Wikipedia:
Fantasy este un gen literar (dar nu numai) care foloseste magia si supranaturalul in dezvoltarea plot-ului, ca tema sau decor. Are si subgenuri, science-fantasy – imbinare intre science fiction si fantasy, in care elemente stiintifice se suprapun peste lumile imaginare de tip fantasy, si heroic fantasy – in care accentul cade pe eroi si implica o gama larga de personaje si locuri.
Se mai vorbeste despre sword and sorcey – genul medieval, dar si contemporary fantasy sau urban fantasy, in care povestea se desprinde de atmosfera medievala, in care nu mai avem de-a face cu cetati, si orasele devin locurile in care se misca personajele, de multe ori devin chiar personaje.
Autoarea articolului aduce in discutie proiectia in copilarie cu accent pe cartile de povesti, pe basme – mereu am crezut ca acesta este si motivul pentru care a intrat totusi greu pe piata romaneasca genul fantasy – „va vom face cunostinta cu oameni care va vor povesti despre ele“ (ele, fiintele miraculoase). „Ei sint tot un fel de magicieni, unii care fabrica realitati virtuale: scriitorii“. Invitatii Luciei Popa sint Ion Bogdan Lefter, Simona Kessler si Paul Cernat.
Eu ma asteptam sa gasesc citeva pareri ale unor scriitori de fantasy si cred ca puteau fi gasiti si Radu Pavel Gheo si Sebastian A. Corn si Ona Frantz si Dan Dobos... cel putin. Mai puteau fi gasiti si citiva editori, ca Horia Nicola Ursu, Mihai Dan Pavelescu, Stefan Gidoveanu, care au lucrat si lucreaza cu titluri fantasy, de ani de zile se straduiesc sa aduca in Romania cartile importante ale genului sau sa descopere autorii roma