Codul Vamal si Regulamentul Vamal vor fi modificate, prin eliminarea prevederilor care au fost preluate anul trecut din reglementarile UE, astfel incat sa se evite dublarea normelor in acest domeniu, a anuntat, ieri, Marcel Mutescu, director in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV). Incepand cu 1 ianuarie 2007, Romania trebuie sa aplice Codul Vamal Comunitar si Regulamentul european aferent, la fel ca toate statele membre UE. Tot atunci, trebuiau abrogate si articolele care se suprapun, dar procedurile au fost intarziate.
"Am initiat din noiembrie 2006 actele de abrogare a acestor prevederi, dar procesul dureaza. Sunt in stadiul de avizare si speram ca, in scurt timp, sa fie aprobate. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Vamal este la avizare la Ministerul Justitiei, urmand ca in circa o saptamana sa ajunga in Parlament. Noua forma a Regulamentului Vamal va fi aprobata prin hotarare de Guvern", a explicat reprezentantul ANV, in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri organizata de Camera de Comert Britanico-Romana. Aratand ca vor fi mentinute in Codul Vamal si in Regulamentul Vamal romanesc acele prevederi pe care normele comunitare nu le contin, Mutescu a precizat ca norma comunitara stabileste principiile generale. "Sunt anumite aspecte, care raman la latitudinea autoritatilor nationale", a adaugat Mutescu.
In acest sens, el a exemplificat ca vor ramane in vigoare aspectele legate de partea punitiva a legislatiei, respectiv de contraventiile si infractiunile vamale, precum si prevederile privind supravegherea vamala, comisionarul in vama si procedurile care trebuie urmate la prezentarea marfurilor la birourile vamale.
Ultimele modificari ale reglementarilor vamale - Codul Vamal, Regulamentul Vamal si normele emise in aplicarea acestora - au intrat in vigoare in luna iunie a anului trecut, avand rolul de a facilita tranzitia la l