Defrisarile ilegale au facut ca doar 23% din teritoriul Romaniei sa fie impadurit. Pentru a opri inundatiile si alunecarile de teren, 40% din teritoriul tarii ar trebui sa fie plantat cu pomi. Reimpadurirea celor 3 milioane de hectare de teren deteriorate ar putea sa dureze 500 de ani, daca se mentine ritmul actual al lucrarilor. Pentru a opri inundatiile si alunecarile de teren trebuie plantati copaci pe circa 40% din suprafata tarii. Reimpadurirea celor 3 milioane de hectare de teren deteriorate ar putea dura 500 de ani, daca se mentine ritmul actual al lucrarilor.
In ultimii ani, in Romania au fost "rase" ilegal peste 350.000 de hectare din padurile particulare, iar alte peste un milion de hectare au fost defrisate partial, a declarat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor. Cele mai afectate de defrisarile ilegale sunt zonele Borsa, din Maramures, Valea Trotusului si Apusenii.
STAM PROST. "Romania este o tara despadurita", atrage atentia si Victor Giurgiu, profesor de silvicultura si membru corespondent al Academiei Romane. "Se spune ca fondul forestier detine 27% din suprafata tarii si ca trebuie sa mai impadurim doar pana ajungem sa egalam media europeana de 32%. Fals! Noi nu trebuie sa ne comparam cu media europeana, ci cu tarile care au aceleasi conditii climatice si de relief ca noi. Iar daca ne comparam cu Slovacia, care are 57% padure, Austria, care are 45%, sau Bosnia, cu 40%-50%, Romania sta prost", a explicat Giurgiu.
El a adaugat ca si ideea conform careia avem paduri frumoase este falsa. In realitate, sunt putine zonele de padure care au scapat de om, si asta pentru ca, din fericire, nu au drumuri de acces. Insa majoritatea sunt bracuite, degradate, bolnave, nefunctionale, unele chiar fara vegetatie forestiera. "Din aceasta perspectiva, adevarata acoperire forestiera a tarii raportata la padurea funct