Iasul va intra in rindul tarilor europene privind colectarea selectiva a deseurilor abia in 2010. De anul acesta s-a inceput implementarea un sistem de colectare ecologica a deseurilor. In timp ce in Iasi se deruleaza doar un proiect pilot de colectare selectiva a deseurilor, de care beneficiaza numai un iesean din 20, in Piatra Neamt, implementarea unui astfel de sistem a fost finalizata.
Edilii nemteni au obtinut fonduri europene inca din 2001 pentru schimbarea din radacini a intregului sistem de salubrizare a orasului. In prezent, in Piatra Neamt exista o groapa ecologica noua, utilaje noi si patru tipuri de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor. Fara a avea pretentiile Iasului de capitala a Moldovei Iasului, Piatra Neamt a reusit sa ne ia fata.
La Neamt: 20 de milioane euro de la Uniunea Europeana si din Danemarca
De la sfirsitul anului trecut, in Piatra Neamt a fost schimbat tot sistemul de colectare, transport, depozitare si reciclare a deseurilor. Reprezentantii Primariei Piatra Neamt au precizat ca proiectul privind colectarea selectiva a deseurilor a fost demarat in 2001, cind au fost accesate fonduri ISPA. "Am avut initial o finantare europeana de 18 milioane euro.
Pe linga acesti bani am mai primit fonduri de la Guvern, dar si un ajutor din partea Guvernului Danemarcei, in total proiectul depasind suma de 20 milioane euro. In acest moment, Piatra Neamt este primul oras din Romania care beneficiaza de un sistem integrat de colectare selectiva a deseurilor menajere", a declarat Mihaela Stoica, viceprimarul municipiului Piatra Neamt.
Concret, nemtenii au la dispozitie 943 de puncte de colectare a deseurilor, in care exista patru tipuri de containere, respectiv pentru hirtie si plastic, sticla, deseuri organice si deseuri reziduale. De asemenea, in Piatra Neamt a fost construit si un nou depo